De mogelijkheden van stucwerk

Over ons
Aannemers en bouwbedrijven

Welkom! Ik ben Filip en ben een jonge bouwondernemer. Via deze blog wil ik graag met anderen overleggen. Als aannemer moet je zowel je administratie, je personeel en vooral je klanten goed verzorgen. Dit is niet altijd zo makkelijk te combineren. Ik heb te maken met zowel schrijnwerkers, metsers, loodgieters en nog zo veel meer. Elk op zich vergen deze een eigen aanpak. Of bijvoorbeeld 'wanneer geef je een klant korting?' of 'hoeveel zal ik dit jaar investeren?'. Het zijn vragen die toch maar op je afkomen, niet? Daarom post ik hier graag mijn ervaringen en mijn verhaal hoe ik het aanpak. Ik wens jullie heel veel leesgenot!

De mogelijkheden van stucwerk

27 juli 2022
 Categorie├źn: Bouw & aannemers, Blog


Een goede manier om de wanden in je woning strak af te werken, is door deze te (laten) stucen. Het heeft direct een strakke uitstraling aan de woning. Afhankelijk van het soort stucwerk hoef je er verder ook niets meer aan te doen. Handig toch?

Soorten stucwerk
Er zijn verschillende soorten en elk hebben ze hun eigenschappen. Als je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden dan kun je een goede afweging maken van welke soort voor jouw klus geschikt is.

Gladde wanden
Het glad stucen van een wand is het meest voorkomend. Het leent zich ideaal als ondergrond voor een wand die vervolgens behangen moet worden of als je wilt sauzen. Vaak zijn wanden hier namelijk niet direct geschikt voor. Gaten, groot of klein, en andere oneffenheden moeten dan tenslotte helemaal verwijderd zijn, wil je een strak resultaat krijgen.

Een wand met structuur
Ook het stucen met structuur komt veel voor. Dit wordt voornamelijk gekozen als het stucen direct als afwerking geldt. Er kan dan gekozen worden voor een vorm van sierpleister, waar ook spachtelputz of granol onder vallen. Je kunt hierbij kiezen uit een fijne of meer grove structuur. Ook spackspuitwerk behoort tot de mogelijkheden.

De voordelen
Het grote voordelen van stucwerk, bijvoorbeeld door Pierre van den Elsen Stucadoors, is dat het doorgaans goed betaalbaar is. Door een wand op deze manier glad te maken, leent het zich perfect als ondergrond voor verdere afwerking. Kies je voor structuur, dan ben je zelfs direct klaar, zeker wanneer je al meteen een kleur toevoegt.

Plafond stucen
Niet alleen is stucen een veel gekozen afwerking voor wanden, maar ook voor plafonds, waarbij de keuze is uit glad stucen of spackspuitwerk. Veel gipsplaten worden op een dergelijke manier afgewerkt, alvorens ze tegen het plafond bevestigd worden. Het geheel ziet er direct strak uit.

De juiste keuze
Het kan lastig zijn om te beslissen wat nu de juiste keuze is. Bekijk daarom altijd wat het precieze doel is, wat past bij de stijl van je interieur en natuurlijk wat de hoogte is van je budget. Dit kan een rol spelen bij de uiteindelijke keuze, omdat de prijzen nogal kunnen verschillen. Denk ook na over hoe stootvast het moet zijn. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen rondlopen, dan is dit meer gewenst.

Wil je daarnaast zeker zijn van een mooi en strak resultaat? Laat het werk dan uitvoeren door een stukadoor. Houdt er hierbij echter wel rekening mee dat de prijzen per stukadoor kunnen verschillen. Meestal rekenen zij een vaste prijs per vierkante meter.