Rietdekker

Over ons
Aannemers en bouwbedrijven

Welkom! Ik ben Filip en ben een jonge bouwondernemer. Via deze blog wil ik graag met anderen overleggen. Als aannemer moet je zowel je administratie, je personeel en vooral je klanten goed verzorgen. Dit is niet altijd zo makkelijk te combineren. Ik heb te maken met zowel schrijnwerkers, metsers, loodgieters en nog zo veel meer. Elk op zich vergen deze een eigen aanpak. Of bijvoorbeeld 'wanneer geef je een klant korting?' of 'hoeveel zal ik dit jaar investeren?'. Het zijn vragen die toch maar op je afkomen, niet? Daarom post ik hier graag mijn ervaringen en mijn verhaal hoe ik het aanpak. Ik wens jullie heel veel leesgenot!

Rietdekker

12 december 2018
 Categorie├źn: Dakwerken, Blog


Vroeger was het veelvoorkomend, maar tegenwoordig zien we het steeds minder. Rieten daken. Het heeft verschillende oorzaken waardoor het er minder is, maar toch heeft een rieten dak nog steeds wel iets moois. Een rieten dak wordt altijd gelegd door een rietdekker. Het is een eeuwenoud beroep wat tot op heden nog steeds gezien wordt als een beroep. 

Rietdekker

Vroeger deden riet dekkers bedrijven naast het leggen van het riet op de daken ook andere zaken zoals het verkopen en verzamelen van riet. Ook deden zij allerlei andere werkzaamheden uitvoeren die er voor zorgden dat zij voldoende geld binnen haalden. Er was niet altijd genoeg materiaal of werk, maar moest genoeg geld binnen gehaald worden om te overleven. Tegenwoordig is rietdekken een zelfstandig beroep. Zelfs een specialistisch beroep. Dit komt omdat er niet veel rieten daken meer op huizen zitten. Vroeger was dit vaker het geval toen er nog geen sprake was van dakpannen of toen dakpannen nog te duur waren voor mensen. De leggers van het riet houden zich zowel bezig met het bekleden van nieuwe daken als met het onderhouden van daken. Een rietdekkers bedrijf kan zich aansluiten bij de vakfederatie rietdekkers. Dit is voor de professionele bedrijven.   

Werkzaamheden

Vaak begint de rietdekker met de voorbereidingen voor hij met zijn werkzaamheden kan beginnen. Voorbereidingen bestaan uit het bouwen van een steiger, zodat hij goed bij het dak kan, en het verzamelen van de materialen die hij nodig zal hebben voor het leggen van het riet. Het komt wel eens voor dat een rietdekker eerst moet slopen alvorens hij kan beginnen met het leggen van het riet. Wanneer alles klaar is kan hij beginnen met het leggen van het riet. Het riet wordt vastgemaakt op een schroefdak. Dat is een constructie op het dak waardoor het veiliger wordt tegen brand. Daarna wordt het dak waterdicht gemaakt. Ook kan een persoon er voor kiezen om het dak te veranderen met bijvoorbeeld een dakkapel of een extra raam. Dit kan het riet dekkers bedrijf ook regelen. Ook het onderhouden van een rieten dak wordt gedaan door een riet dekkers bedrijf. Zij zorgen er voor dat het riet weer een tijdje langer meegaat en het dak dus niet zomaar stuk kan gaan.   

Tot slot

Het dekken van een dak met riet is dus een eeuwenoude baan die tot nu aan toe nog steeds nodig is. Een rieten dak geeft een stukje luxe wat een dak met dakpannen meestal niet geeft. Dit zorgt ervoor dat tot op heden een rieten dak nog steeds een gewild item is. Laat uw rieten dak leggen door Rietdekkersbedrijf en Riethandel Gebr. Roosma B.V.