Wat is veiligheidsglas?

Over ons
Aannemers en bouwbedrijven

Welkom! Ik ben Filip en ben een jonge bouwondernemer. Via deze blog wil ik graag met anderen overleggen. Als aannemer moet je zowel je administratie, je personeel en vooral je klanten goed verzorgen. Dit is niet altijd zo makkelijk te combineren. Ik heb te maken met zowel schrijnwerkers, metsers, loodgieters en nog zo veel meer. Elk op zich vergen deze een eigen aanpak. Of bijvoorbeeld 'wanneer geef je een klant korting?' of 'hoeveel zal ik dit jaar investeren?'. Het zijn vragen die toch maar op je afkomen, niet? Daarom post ik hier graag mijn ervaringen en mijn verhaal hoe ik het aanpak. Ik wens jullie heel veel leesgenot!

Wat is veiligheidsglas?

16 maart 2017
 Categorieën: Glas, Blog


Het is glas dat niet in gevaarlijk scherpe stukken valt wanneer het gebroken wordt en zo mogelijk letsel zou kunnen veroorzaken. Het kan u helpen om een veiligere omgeving te creëren met gehard of gelaagd glas.

Gehard glas als veiligheidsglas - Door middel van een warmtebehandeling kan glas gehard worden zodanig dat het tot 5 maal sterker wordt dan gewoon glas. Wanneer dit soort glas gebroken wordt, breekt het in ontelbare kleine stukjes die onschadelijk zijn. Dit glas wordt o.a. gebruikt voor meubels, glazen deuren, ramen en douchewanden. Dit type glas kan ook in dubbele beglazing gebruikt worden maar gelaagd glas is, omwille van de extra voordelen, momenteel populairder voor deze toepassing. 

Gelaagd glas - Het bestaat uit twee glazen platen die verbonden zijn door een zeer bestendige kunststoffolie (meestal PVB - Poly vinylbutyral). Bij breuk hechten de scherven zich perfect aan de kunststoffolie, waardoor het risico op snijdende scherven en bijgevolg verwondingen aanzienlijk vermindert. Zelfs gebroken, kan het raam gesloten blijven, verhindert het binnendringen van koude en regen en zorgt het voor de normale voortzetting van de activiteiten tot de beglazing kan vervangen worden. Bovendien blokkeert PVB-folie de meest schadelijke Uv-stralen en vermindert het de verkleuring van meubels en gordijnen. Het glas beschermt ook tegen inbraak en houdt een groot deel van het geluid buiten. Het wordt ook gebruikt voor balkons, hellende daken met plat glas, veranda's enz. Het gelamineerde glas gaat in principe sneller breken dan gehard glas, maar dankzij de aanwezigheid van de PVB-folie is het moeilijker te doorboren. Een ander verschil is, dat in tegenstelling tot gehard glas, gelaagd glas nog steeds gezaagd, gesneden of geboord kan worden na de fabricage.

Anti-inbraak - Naast het gelaagd glas is er nog meer gespecialiseerde beglazing om uw huis te beschermen tegen inbraakpogingen. Bij een aanslag met een hamer of een bijl cumuleren de stukjes zich zodanig tussen de folie dat het bijzonder moeilijk wordt om het te doorboren.

Veilig en met akoestische eigenschappen - Moderne akoestische ramen zijn ook gemaakt met gelaagd glas. In dit geval is een speciale "stilte"-film aangebracht die meer geluiddempend is dan bij het gewone gelaagd glas. Doorgaans zal bij gelijke diktes het geluid 3 dB hoger mogen zijn. In de praktijk komt dit overeen met een deling door 2 van de perceptie van het geluid.  We mogen besluiten dat de veiligheid van personen en goederen het belangrijkste doel is van veiligheidsglas. Het is mooi meegenomen als het ook nog eens kan gecombineerd worden met een geluiddempend effect.

Benieuwd geraakt naar een speciaalzaak dat onder meer veiligheidsglas aanbiedt? Kijk dan eens op de site van De Glasspecialist uit Amsterdam.