Minder zorgen door zinkwerk

Over ons
Aannemers en bouwbedrijven

Welkom! Ik ben Filip en ben een jonge bouwondernemer. Via deze blog wil ik graag met anderen overleggen. Als aannemer moet je zowel je administratie, je personeel en vooral je klanten goed verzorgen. Dit is niet altijd zo makkelijk te combineren. Ik heb te maken met zowel schrijnwerkers, metsers, loodgieters en nog zo veel meer. Elk op zich vergen deze een eigen aanpak. Of bijvoorbeeld 'wanneer geef je een klant korting?' of 'hoeveel zal ik dit jaar investeren?'. Het zijn vragen die toch maar op je afkomen, niet? Daarom post ik hier graag mijn ervaringen en mijn verhaal hoe ik het aanpak. Ik wens jullie heel veel leesgenot!

Minder zorgen door zinkwerk

16 maart 2017
 Categorieën: Dakwerken, Blog


Wat is zinkwerk nou precies? - Bij het horen van het woord zinkwerk zult u ongetwijfeld denken aan de zinken emmers van weleer die jaren lang mee konden gaan. Het geheim hiervan ligt in het gebruik van een laag zink dat wordt aangebracht op het, veelal ijzeren, materiaal. Deze zinklaag zorgt ervoor dat het onderliggend ijzer niet in contact komt met zuurstof waardoor corrosie (roest) wordt voorkomen. Indien het zinkwerk goed wordt onderhouden, kan het tientallen jaren meegaan. Het aanbrengen van de zinklaag kan op vele manieren gebeuren en bepaald mede ook de kwaliteit en prijs van het zinkwerk.

Waarvoor wordt zinkwerk gebruikt? - Omdat zinkwerk heel goed bestand is tegen corrosie, wordt het vaak gebruikt op plekken die doorgaans te maken hebben met veel water en vocht. Het dak is daar een goed voorbeeld van. Zinkwerk wordt gebruikt bij de geplaatste dakgoten, kraalplaten, dakkapellen en schoorsteenkappen.  Bij de aanleg van hekwerken,trapleuningen en overige metalen constructies die veel blootstaan aan vocht wordt er ook veel gebruik gemaakt van zinkwerk. In de auto industrie worden veelal de onderkant van het chassis met een laag zink bewerkt om het corrosieproces af te remmen. Vooral op de met zout bestooide wegen is dit van groot belang om de auto langer roestvrij te houden. 

Welke soorten zinkwerk zijn er? - Het beste zinkwerk is thermisch verzinkt metaal. Deze heeft een typisch gevlekt uiterlijk met verschillende grijstinten. Thermisch verzinkt metaal heeft een harde en slijtvaste toplaag en hoeft dus verder geen beschermende verflaag of coating. Een andere variant op zinkwerk is het welbekende galvaan. Bij deze is de zinklaag aangebracht door gebruik te maken van elektrolyse. Dit zorgt ervoor dat er een dunne laag zink wordt gebonden aan het metaal. Omdat de laag zinkwerk bij deze methode relatief dun is, wordt het vaker aangeraden bij galvaan gebruik te maken van een beschermende verflaag. Bovengenoemde methodes worden het meest gebruikt voor zinkwerk dat in de constructie wordt gebruikt. Bij zinkwerk dat wordt gebruikt voor industriёle en commerciёle doeleinden wordt het materiaal vaker verzinkt door gebruik te maken van schoperen of sherardiseren. Deze methodes maken het mogelijk relatief grote voorwerpen te verzinken.  U zult er dus rekening mee dienen te houden met de verschillende soorten aan zinkwerk. Omdat de prijzen ook sterk hiervan afhangen zult u zich breedvoerig moeten laten informeren door verschillende bedrijven om te kijken welke de beste prijs/kwaliteit verhouding zal bieden. Ook zullen ze u het beste advies kunnen geven welk type zinkwerk het meest geschikt zal zijn voor het beoogde doel. Zo zult u nog lang kunnen genieten van het aangeschafte en aangelegde zinkwerk.