Kunststof spuitgieten

Over ons
Aannemers en bouwbedrijven

Welkom! Ik ben Filip en ben een jonge bouwondernemer. Via deze blog wil ik graag met anderen overleggen. Als aannemer moet je zowel je administratie, je personeel en vooral je klanten goed verzorgen. Dit is niet altijd zo makkelijk te combineren. Ik heb te maken met zowel schrijnwerkers, metsers, loodgieters en nog zo veel meer. Elk op zich vergen deze een eigen aanpak. Of bijvoorbeeld 'wanneer geef je een klant korting?' of 'hoeveel zal ik dit jaar investeren?'. Het zijn vragen die toch maar op je afkomen, niet? Daarom post ik hier graag mijn ervaringen en mijn verhaal hoe ik het aanpak. Ik wens jullie heel veel leesgenot!

Kunststof spuitgieten

16 maart 2017
 Categorieën: Zwaar bouwmateriaal, Blog


Het kunststof spuitgieten is een van de meest gebruikte technieken binnen de kunststof productontwikkeling. Een grote waaier aan producten worden vervaardigd met behulp deze techniek. De producten kunnen sterk verschillen in grootte en moeilijkheidsgraad. Voor het spuitgieten worden een machine, kunsstofkorrels en een mal gebruikt. Men laat de kunststofkorrels smelten in de spuitgietmachine waarna de vloeistof in de mal geïnjecteerd wordt en ze afkoelt. De techniek wordt vaak gebruikt bij productie van kunststof onderdelen in zeer grote hoeveelheden, waarbij een bepaald onderdeel duizenden of miljoenen keer na elkaar gecreëerd wordt. Kunststof spuitgieten wordt toegepast voor de productie van gebruiksvoorwerpen, speelgoed, behuizing voor elektrische apparaten enz. Als men spreekt over massaproductie betekent dit ook dat het een heel snelle techniek is, waarbij het gehele proces slechts enkele seconden tot een paar minuten duurt.

De cyclus van het productieproces bestaat uit vier stappen 
Spuitgieten is een zeer kort productieproces dat meestal tussen 2 seconden en 2 minuten duurt. Binnen deze korte tijdspanne worden vier verschillende processen uitgevoerd: 
De matrijs moet goed geklemd worden - Vóór het inspuiten van de gesmolten kunststof in de matrijs moeten de twee delen van de mal heel goed gesloten worden met een speciaal ontworpen hydraulisch klemsysteem. Dit systeem zorgt dat de matrijs goed gesloten blijft terwijl de vloeibare gesmolten kunststof geïnjecteerd wordt. Hoe groter de matrijs waarin gegoten wordt, hoe sterker de sluitkracht moet zijn.
Smelten en spuitgieten - Door druk en warmte wordt het kunststof materiaal gesmolten in de spuitgietmachine. Dit gaat pijlsnel en enkele seconden daarna wordt de vloeistof onder hogedruk in de matrijs gegoten. De duur van de injectie hangt af van de grootte en de complexiteit van het te produceren onderdeel.
Snel afkoelen - De koeling van de kunststof start al vanaf het eerste contact met de binnenkant van de matrijs. De kunststof koelt heel snel af en neemt de inwendige vorm van de mal aan. De koeltijd kan variëren naargelang de eigenschappen van de gebruikte kunststof en de maximale wanddikte van het voorwerp. 
Het onderdeel verwijderen en het restmateriaal recycleren
Het verwijderen van het geproduceerde onderdeel gaat volautomatisch via een aangepast uitwerpsysteem. Direct na het openen van de matrijs wordt het voorwerp uit de matrijs geduwd waarna ook het restmateriaal wordt verwijderd met automatische messen. Dit materiaal komt meestal in een granulator terecht waarmee, na het mengen met origineel materiaal, direct nieuwe pellets gemaakt worden die klaar zijn om te gebruiken in een volgende productiecyclus. Op die manier is het niet alleen een heel snel maar omaar is het ook zeer milieuvriendelijk.

Benieuwd naar een bedrijf in Haarlem en omgeving dat zich specialiseert in kunststof spuitgieten? Kijk dan eens op De Jong & Maaskant.