Tips om zelf een vijver aan te leggen

Over ons
Aannemers en bouwbedrijven

Welkom! Ik ben Filip en ben een jonge bouwondernemer. Via deze blog wil ik graag met anderen overleggen. Als aannemer moet je zowel je administratie, je personeel en vooral je klanten goed verzorgen. Dit is niet altijd zo makkelijk te combineren. Ik heb te maken met zowel schrijnwerkers, metsers, loodgieters en nog zo veel meer. Elk op zich vergen deze een eigen aanpak. Of bijvoorbeeld 'wanneer geef je een klant korting?' of 'hoeveel zal ik dit jaar investeren?'. Het zijn vragen die toch maar op je afkomen, niet? Daarom post ik hier graag mijn ervaringen en mijn verhaal hoe ik het aanpak. Ik wens jullie heel veel leesgenot!

Tips om zelf een vijver aan te leggen

5 december 2016
 Categorieën: Bouw & aannemers, Blog


Een vijver is een mooie uitbreiding op uw tuin. Het geeft een focuspunt waar uw aandacht als vanzelf naar toe gaat. Ook als u een kleine tuin heeft, is er vast wel een plekje van ongeveer een vierkante meter om een vijvertje te maken. Meer heeft u in principe niet nodig voor een waterfeature. 

De technische aanleg van de vijver Kies de locatie van de vijver met zorg. In de volle zon is niet de juiste plek omdat door het zonlicht en warmte de groei van algen wordt bevorderd. In halfschaduw is de beste plek voor de vijver, onder de bomen bijvoorbeeld. Voor een kleine tuin is een kunststof bak de gemakkelijkste manier om de vijver mee op te bouwen. Dan weet u zeker dat de maten correct zijn. De inhoud in liters zal op deze bak zijn aangegeven, dan weet u ook in welke capaciteit u de pomp moet kopen. Een pomp is onontbeerlijk, niet alleen als u vijvervissen wilt nemen. Zonder circulatie wordt het een bak met stilstaand water en dat vervuilt heel snel. Vul de vijver met water en hij is in principe klaar voor gebruik. Het inrichten van de vijver Dan komt het leuke deel van de beplanting van de vijver. Planten zijn heel belangrijk voor de kwaliteit van het water. Er zijn prachtige, bloeiende oeverplanten te koop, niet alleen een waterlelie maar bloemen in allerlei kleuren. Ook drijfplanten zijn belangrijk. U kunt na de beplanting het beste even wachten voor u er vissen in zet. Dan krijgt het water in de vijver de tijd om te settelen en in evenwicht te komen. Zeker kraanwater heeft andere eigenschappen dan een goede kwaliteit vijverwater. De vijver moet een eigen biotoop worden en daarna kunnen de vissen worden uitgezet. Het is natuurlijk wel moeilijk om te wachten.  Als u een kleine vijver heeft, dan is het beter om ook kleine vissen te kopen. Groeien doen ze natuurlijk vanzelf. De beste vissen om mee te beginnen zijn goudvissen, shubunkins en goudwindes. Leuke levendige vissen en Shubunkins hebben een grote variatie aan kleur en schakering.  Koi karpers zijn niet geschikt voor een kleine vijver. U kunt ook overwegen een vijver zonder vissen te laten, dan krijgen amfibieën meer kans. Het leuke van een vijver is dat het ook ander leven aantrekt, zoals bijvoorbeeld libellen en insecten op het wateroppervlak. Ook kan er ineens een kikker in uw vijver verschijnen, een leuke verrassing van moeder natuur. U kunt overwegen om in het najaar, winter en vroege voorjaar een net over de vijver te spannen. Dan valt er geen blad in en het voorkomt ook dat de reiger langs komt om een visje te pikken. Zeker in de winter is dit een risico. Bekijk de Van der Haar Waterprojecten voor meer informatie.